СОРМД - Студентско общество за развитие на междуетническия диалог
Новините за вас
Начало | Новините за вас

Новините за вас

 

 

 

СУ обяви допълнителен прием за 675 места

След приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2015/2016 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски" почти 90 процента от плана за прием в образователно-квалификационните степени „бакалавър" и „магистър" след средно образование е изпълнен.

От 10 до 16 септември 2015 г. е срокът за подаване на документи за участие в допълнителния прием. Класирането ще бъде обявено на 22 септември 2015 г., а записването на новоприетите студенти ще бъде от 23 до 25 септември 2015 г.


 

Учителю любими, на добър час!

Думите „учителю любими“ преминаха през трансформация в общественото съзнание и обезценявайки ги се намали и обществената признателност към учителската професия. А от учителската професия се очаква толкова много. Много съвременни изследвания в САЩ и Европа показват, че доброто образование се дължи на добри учители. Не на министерството, не на регионални инспекторати, не на директори и всякакви други звена в образователната система, а най-вече на учителите.

Целият анализ ТУК


 

Продават се матури? Сметката, моля!

Случаят с купуването на верните отговори за тазгодишната матура биде приключен. Темида не вижда престъпление във въпросната покупко-продажба.


Махат ЕГН-тата от ученическите бележници

 

ЕГН-тата ще бъдат премахнати от ученическите бележници и карти. Това става ясно от писмо на Министерството на образованието, свързано с отпечатване на задължителната документация за началото на учебната 2015/2016 година, което е разпратено до столичните директори.

 


 

Езиковата гимназия в Монтана стана част от мрежа на ЮНЕСКО

 

Гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан" в Монтана стана член на мрежата от асоциирани училища на ЮНЕСКО, съобщи директорът Пенка Ненкова. Училището вече получи сертификат за това, издаден от централата на международната културна организация в Париж


 

Все повече деца ходят на училище, но все по-малко научават там

Вместо на обхвата държавите трябва да се посветят на качеството на образованието - само то може да доведе до икономически растеж.

 


 

100 Кила възпя Чудесата на България

"Респект за всички езици, за всички раси и народи. Обичам ви на български, Кирил и Методий"

Рапърът 100 Кила възпя Чудесата на България в новата си песен. "100 гайди", която бе пусната в интернет вчера, е със свежа народна музика - микс между хип-хоп и типичното звучене на родопската каба гайда.

 


 

Осми април – един ден без кючеци!

На Осми април се чества Международния ден на ромите. Това е денят, в който се почита паметта на жертвите от ромски произход по време на Холокоста. Именно за тези жертви се знае малко. На българските политиците и историци не им е удобно да говорят за ромски геноцид, може би защото няма проекти и хонорари достатъчно по тази тема. Може би затова и данните за жертвите са неофициални – около 500 000 роми са намерили смъртта си като опитни мишки на „големите“ немски откриватели на чистата арийска раса: в газовите камери, на минните полета, разстрелвани или просто оставени да умрат от глад.

 


Седем мита за най-успешните образователни системи

 

В държавите с добри училищни резултати високите очаквания не са мантра, а реалност 

 

1. Учениците в неравностойно положение са обречени да се справят зле в училище 

2. Имигрантите снижават резултатите 

3. Всичко е въпрос на пари 

4. Малките класове повдигат равнището на постижения на учениците 

5. Общообразователни системи за справедливост, академичен подбор за по-високи резултати;

6. Дигиталният свят има нужда от нови предмети и по-широко учебно съдържани;
7. Успехът е за тези, които са родени с талант.

 


 

Студенти от различни факултети на най-старото висше училище у нас започват работа по създаването на вестник на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 


 

 

Йълдъз Ибрахимова: Изселването на млади можещи е големият проблем на България

Вместо депутатите да се занимават още с възродителния процес,

да бяха дошли на концерта и да видят как турски и български музиканти, без значение на етнос и религия, обединиха публиката

 


И Десетилетието на включване изключи ромите

Стоян Чапразов

Както много роми иронично отбелязват, десетилетието на ромското включване в България не е включило и 10 роми. Дали поради невежество, липса на морална отговорност, или поради чисто расистки подбуди, но ромите в България са по-скоро "изключени". Според данни на Студентското общество за развитие на междуетническия диалог през 2008 г. студентите роми във висшите учебни заведения на България са 2163. Ако допуснем, че половината от тях са завършили успешно, значи държавното управление през последните години разполага с поне 1000 висшисти роми плюс тези, които са се дипломирали преди това, плюс онези, които завършват в чужбина, плюс другите, за които нашата статистика услужливо премълчава. Безспорно числото на ромите висшисти не впечатлява, но и не оправдава видимата им липса в публичното пространство.

 


"Звезден ромол" на прочути роми

Сборникът от портрети на 17 известни, доказали се с делата си роми излезе под заглавието 'Звезден ромол' и вече е по книжарниците. Съставител е Васил Чапразов, авторите на текстовете са Димитър Драганов, Ева Димитрова, Райчо Чапразов, Росен Тошев. Художник - Александър Дойчинов. Снимки: Росица Николова

Какво посяваме в душите на своите деца..." - това е написал ромският творец и журналист от Сливен Васил Чапразов в послеслова си на интригуващия сборник, който е съставил от портрети на известни по света и у нас роми-творци